XXXXX

Een vies zaakje

Toneelvereniging ’t Scherm heeft vrijdag 23 en zaterdag 24 maart het blijspel ‘Een vies zaakje’ gespeeld in de Camp. Het stuk, alweer de zesde eigen productie van ’t Scherm, telde zes bedrijven en is geschreven door Jan Duijnhoven, die het stuk ook regisseerde.

Doordat de regisseur de stukken zelf schrijft, kan hij ze helemaal op de groep schrijven en kan iedereen die dat wil een rol krijgen. Bovendien speelde Jan Duijnhoven één van de rollen in het stuk namelijk de rol van de louche zakenman Sjaak Bakker. Sjaaks gevleugelde uitspraak is ‘Vraag het aan Sjaak en het komt voor de Bakker’. Deze zakenman is van plan de huizen op een stadspleintje op te kopen om op die plek appartementen neer te zetten. De bewoners van het pleintje krijgen hier lucht van en zien de plannen niet zitten. Met vereende krachten proberen zij het naderende onheil af te wenden. Vooral de jonge kamerbewoners van de pensionhoudster doen flink hun best. Maar ook de oude dame verzet zich. Uiteindelijk loopt alles goed af, de panden op het pleintje worden niet verkocht, Sjaak de Bakker wordt verjaagd en het verhaal eindigt met een vrolijke polonaise op het verjaardagsfeest van pensionhoudster Gré Stam. Bovendien doet Joop Zwart, de medewerker van de firma Sterk, haar een huwelijksaanzoek.

Op beide avonden genoot het aanwezige publiek van de voorstelling waarin verschillende grapjes hen van tijd tot tijd aan het lachen maakten. Tussen de spelers waren verschillende bekende gezichten zoals Alie Westerhoudt als Ma Sterk en Annie Methorst als de chique oude dame mevrouw van Zwieten. Ook Dicky Vlastuin in de rol van tante Gré en Ruud Oosterbeek als Joop, haar ‘geheime’ minnaar, zijn al vaker bij ’t Scherm te zien geweest.

Daarnaast was er een viertal jonge spelers dat nog niet zo lang lid is: Monique Beers als muzikante Renée, Olga van Dongen als stewardess Linda, Mirjan Schep als makelaarsassistente Maaike en André Nederlof als bibliothecaris Wiebe. Zij vielen op door hun vrolijke enthousiaste spel in allerlei situaties zoals liefde, misverstanden en strijd. André Nederlof is debutant en leverde een mooie prestatie door in korte tijd een grote rol in te studeren. Andere spelers in dit stuk waren Gert van den Berg, Annemieke de Brons, Jan Duijnhoven, Eize Oosting en Trudi Stoffer. Annemieke was ook grimeur. Het was knap dat verschillende spelers zich een Utrechts dialect hadden aangeleerd wat ze gedurende het hele stuk volhielden te spreken. Alleen mevrouw van Zwieten sprak juist zeer geaffecteerd om het standsverschil duidelijk te maken.

Het decor dat ontworpen was door Jan Duijnhoven werd gebouwd door Hans Stoffer die ook het licht deed.

De souffleurs waren Josien ter Maten en Judith Zitzmann en Wendy Apon zorgde voor de rekwisieten. Doordat de spelers voortdurend van kleding wisselden werd het verloop van de tijd en een andere dag als tijdstip van handeling gesuggereerd. In de pauze was er een verloting. Na deze geslaagde voorstelling kan men zich al weer verheugen op de najaarsvoorstelling op 9 en 10 november.

Rolverdeling

rolnaamfunctiegespeeld door
Gré Stameen opgewekte pensionhoudsterDicky Vlastuin
Wiebe Waaismabibliothecaris, huurder bij GréAndré Nederlof
Linda Loversstewardess, huurder bij GréOlga van Dongen
Maaike Vosmakelaarsassistente, huurder bij GréMirjan Schep
Arie Sterkhandelaar in oud ijzer en dergelijkeGert van den Berg
Ma Sterkzijn moeder, een pittige zeventigerAlie Westerhoudt
Joop Zwartwerkt en woont bij SterkRuud Oosterbeek
Mevr. van Zwietenoud en chiqueAnnie Methorst
Bets de Bakkerhaar zorgzame hulpAnnemieke de Brons
Sjaak de Bakkerhandelaar, neef van BetsJan Duijnhoven
Lena de Bakkerde vrouw van SjaakTrudi Stoffer
Renee Trompmuzikante, zoekt woonruimteMonique Beers
JurgenmuzikantEize Oosting

Achter ’t Scherm

taakuitgevoerd door
Tekst en regieJan Duijnhoven
SouffleurJosien ter Maten & Judith Zitzmann
Decor & lichtHans Stoffer
KledingadviesAnna Roes
GrimeAnnemieke de Brons
RekwisietenWendy Apon

Opvoeringen

Vrijdag 23 en zaterdag 24 oktober 2012.

Media (foto’s)

Wordt aangevuld…

Gebouwd door toneelvereniging ‘t Scherm en NedICT