XXXXX

Harry’s Nachtmerrie

Vrolijk spel in drie bedrijven door Hans van Wijngaarden.

Tijdens de opvoering van het blijspel ‘Harry’s Nachtmerrie’ op vrijdag 22 en zaterdag 23 april 1988 door toneelvereniging ’t Scherm kon het talrijke publiek kennis maken met maar liefst drie debutanten: Pauline Rietvink, Judith Zitzmann en Stef van Rooyen. Met name Stef van Rooyen wist door de wijze waarop hij z’n hoofdrol speelde veel respect af te dwingen. Hoewel de rollen van Pauline en Judith nog niet zo groot waren, kan ’t Scherm terecht trots zijn op zulke debutanten.

Het verhaal speelde zich af in de living-room van Baron en Barones v. Sevenum, Govert en Adelheid, gespeeld door Henk Moesbergen en Gusta Kos. Het was voor het eerst dat Gusta Kos eens niet als dienstbode of iets dergelijks te zien was. Als adellijke dame deed zij het erg goed, zeker gelet op het toch wel moeilijke taalgebruik dat zij bezigde.

Zoals gebruikelijk was het toneel ingericht door de firma Dalhuysen. Het klassieke decor paste uitstekend in het verhaal. Stef van Rooyen schitterde in de mannelijke hoofdrol. Hij speelde een zeer vormelijke en stijve huisbediende. Zijn tegenspeelster dienstbode Lotty, ofte wel Annie Methorst, vond hem veel te stijf en had samen met kunstkritikus Bas Wenting (Jan van den Pol), die voor de Nieuwsbode werkte, een ‘poets’ bedacht om Harry naar haar hand te zetten. Lotty en Harry zaten elkaar voortdurend in de haren, waarbij Stef tot groots spel kwam zeker door de geroutineerde Annie, die de rol leven speelde.

De poets die ze ‘bakte’ was het laten voorkomen alsof Harry een beroemd schilder was die een prijs had gewonnen met het schilderij ‘Jeugdherinneringen’. Harry kon echter helemaal niet schilderen en het schilderij was oorspronkelijk gemaakt door zijn neef Steven (Dinus van der Linde). De grap die met Harry werd uitgehaald, had nog een bedoeling, namelijk om de kunstkritikus binnen het kasteel te krijgen zodat hij z’n geliefde Trix, de dochter van Govert en Adelheid v. Sevenum kon ontmoeten in plaats van Harry te interviewen over z’n schilderij.

Trix (Pauline Rietvink) vond Bas veel liever dan André (Gert de Man), die haar ouders hadden uitgezocht. Ook de ouders van André, Fred en Louise van Nispenrode, zagen hun zoon het liefst getrouwd met Trix. Hoewel Trix wel z’n beste vriendin was, wilde hij niet met haar trouwen en toen Andre Wampie Rozemond ontmoette (Judith Zitzmann) was hij op slag verliefd. Wampie had een kunstwerk gemaakt, een derrie-joekel genaamd, dat door de eeuwige student André moest worden onthuld. Terwijl de ouders van zowel André als Trix denken dat het tussen hun kinderen ‘gebakken’ zit, wordt vast een verlovingsdiner georganiseerd. Beiden gaan wel verloven maar echter niet met elkaar. Na de nodige soesa geven beide ouderparen toch toestemming en wordt er feest gevierd.

Intussen zit Harry tot over z’n oren in de problemen. Iedereen denkt dat hij kan schilderen, terwijl hij niet durft te zeggen dat het niet zo is. Als Johanna, freule van Stoet tot Haspel, zich meldt om zich te laten portretteren weet hij helemaal niet waar hij het zoeken moet. De freule (Dicky Vlastuin) zit echter ook in het complot en is helemaal geen freule, maar hoofdredaktrice van de Nieuwsbode. Harry, aangemoedigd door zijn neef, zet zich er toe om haar toch maar te schilderen en Lotty weet het Dick Bruna-achtige figuur als moderne kunst uit te leggen. Harry weet ze al aardig naar haar hand te zetten en en passant geeft ze hem ook nog lessen in de liefde. Uiteindelijk vinden zij elkaar en besluiten samen te trouwen. Freule ‘Jan’ heeft nog een cadeau voor Harry, de doek waaraan hij z’n kwasten afgeveegd heeft, heeft ze op een raamwerk laten spannen. Als Harry het weg wil gooien zegt de freule, die inmiddels haar vermomming had afgelegd, dat de ‘poetsdoek’ getaxeerd is op wel 500,- gulden. Na enige discussie over de benaming van het werk noemt Harry het z’n ‘nachtmerrie’, waarmee het blijspel ten einde is.
Overigens werd Fred en Louise van Nispenrode gespeeld door Krijn Bouman en Alie Westerhoudt. Na een spontaan applaus kregen de spelers, de regisseuse Riet Bor en de souffleur Piet Geldof vrijdag bloemen uitgereikt door wethouder P. Backer en de echtgenote van de gemeentesecretaris, mevrouw Jonkvorst.

Rolverdeling

rolnaamfunctiegespeeld door
Govertbaron van SevenumHenk Moesbergen
Adelheidzijn vrouwGusta Kos
Trixhun dochterPauline Rietvink
HarryhuisbediendeStef van Rooyen
LottydienstbodeAnnie Methorst
StevenkunstschilderDinus van der Linde
Wampie Rozemondvan het ministerieJudith Zitzmann
Bas WentingkunstkritikusJan van den Pol
Fred van NispenrodeKrijn Bouman
Louisezijn vrouwAlie Westerhoudt
Andréhun zoonGert de Man
Johannafreule van stoet tot haspelDicky Vlastuin

Achter ’t Scherm

taakuitgevoerd door
TekstHans van Wijngaarden (extern)
RegieRiet Bor
SoufflerenPiet Geldof
GrimeAlie Westerhoudt & Gusta Kos

Opvoeringen

Vrijdag 22 en zaterdag 23 april 1988.

Gebouwd door toneelvereniging ‘t Scherm en NedICT