Publicaties


 

MET SCHAAR EN RIMPEL

Vrolijk spel in 7 scènes
door Jan Duijnhoven 

Mien wil haar kapsalon overdoen aan Ron, een lieve homo, die al jaren bij haar werkt. Maar eerst gaat Ron (voor het eerst) op vakantie: een single-reis voor homo's! Intussen blijkt dat Svetlana, de Oekraïnse hulp, een prima schoonheidsspecialiste is: een aanwinst voor de salon. Maar: ze heeft een oom, Boris, die in obscure zaakjes doet...Ron blijkt bij terugkomst een vriend te hebben: Twan, een beetje valse nicht. Die wil samen met Ron helemaal op zijn kop zetten! En Boris kan wel aan wat "Spoelletjes" komen...Tussendoor lopen er allerlei buren en klanten in en uit, de zaak wordt steeds drukker. En ingewikkelder: nogal gewaagde behandelingen, dat kan op den duur niet goed gaan!

14 personen: 5 dames - 9 heren

Met schaar en rimpel

 

O, O, OPVANG!

Vrolijk spel in 5 scènes
door Jan Duijnhoven 

Pension 'Villa Woudzicht' staat aan de rand van de gemeente Luinen, in een villawijk. Een jaar geleden erfde Bas Berendse het pension van zijn tante Constance. Niet helemaal tot zijn vreugde: het was verwaarloosd en kostte alleen maar geld. Gelukkig bracht de gemeente uitkomst: er was behoefte aan tijdelijke opvang voor mensen in nood. De gemeente huurt nu een etage (3 kamers) van het pension en zorgt tevens voor verdere begeleiding. Hiermee is Anita Poels, MW'er, belast. Dit in samenspraak met Gerda Spiering, hoofd van het pension. De mix van gasten geeft gedoe, bovendien is er een geheim!

13 personen: 9 dames - 4 heren

  O, O, Opvang  

 

RAADSELS IN DE SNEEUW
(door ons gespeeld als 'Een Moordweekend')

Vrolijk spel in 5 scènes
door Jan Duijnhoven 

Hotel Edelweiss, een rustig, oud hotelletje in Zwitserland. Rond de jaarwisseling wordt er een "moord-spel" gespreeld: tussen de gasten lopen acteurs, die het spel spelen, en de gasten moeten achter het hoe en waarom zien te komen. Een leuke en spannende activiteit, ware het niet dat enkele criminelen dit hotel hebben uitgekozen om de buit van een serie inbraken en overvallen te verdelen! En als dan óók nog de acteurs voor het spel niet komen opdagen.....

11 personen: 8 dames - 3 heren

 Raadsels in de sneeuw                  

 

DE OMROEP

Vrolijk spel in 4 scènes
door Jan Duijnhoven 

"Omroep Centraal" is een regionaal bedrijfje, dat dagelijks enkele TV- en radio-uitzendingen verzorgd. Begonnen als amateur-initiatief is het geleidelijk aan wat meer geprofessionaliseerd. Een half jaar geleden is een nieuwe directeur aangetrokken om dit verder te ontwikkelen: Gemeenten en bedrijfsleven zijn de sponsors en via een commissaris heeft het MKB een vinger in de pap. Wanneer een nieuwe, jonge en "stadse" journaliste wordt aangetrokken, die de wat gesloten cultuur wil opentrekken, komt er onrust in de tent. Intussen gaat de wekelijkse uitzending van "ons cultuurcorrespondente" gewoon door. (Nou ja, gewoon...)

12 personen: 7 dames - 4 heren, en 1 figurant

 De Omroep                  

 

WAT EEN GE-EMMER!

Blijspel in vier bedrijven
door Jan Duijnhoven 

Het dorpje Emmeren ligt verscholen in bos en heide, afgeschermd van de moderne tijd, en het is aan burgemeester om de lieve vrede tussen de twee kiftende dorpspartijen te bewaren. In de regel gaan de vergaderingen van de dorpsraad nergens over ...tot de notaris uit Bollendam met een belangrijke brief van Janus Olie komt. Janus was het zwarte schaap van Emmeren en emigreerde daarom naar Amerika. Nu wil hij het dorp één miljoen euro schenken maar stelt daarbij één voorwaarde: Emmeren moet het eens zien te worden over de besteding daarvan en anders vervalt de schenking. De gemoederen lopen hoog op en het ge-Emmer is niet van de lucht.
Zal het geld ooit besteed gaan worden?
'Wat een ge-Emmer!' is een blijspel met spanning,
romantiek, mysterie en bovenal veel leuke typetjes.

10 personen: 7 dames - 3 heren

 Wat Een Geemmer                   

     

 

PARELS VOOR DE HAAIEN

Spannend blijspel in vier bedrijven
door Jan Duijnhoven 

Uw toneelgezelschap wil eens iets anders dan een huiskamer? Wat dacht u van de salon eerste klasse op een cruiseschip? Tegen dat decor zult u in dit spannende en doldwaze toneelstuk kennis maken met een bont gezelschap dat in één nacht de overtocht van Nederland naar Ierland gaat maken. Een overtocht om nooit te vergeten, want hoewel de zee rustig is, verlopen de diverse onderonsjes tussen de passagiers tamelijk turbulent. En als dan ook nog eens kostbare juwelen verdwijnen, breekt de
storm helemaal los aan boord! De purser eerste klas moet dan ook samen met zijn zus en zwager, die zo hun eigen plannen voor het snoepreisje hebben, alle zeilen bijzetten om het schuitje waarin ze verkeren niet te laten kapseizen.

Kortom: een blijspel vol intriges, typetjes
en humor. Een zeewaardige combinatie
waar u uw publiek zeker niet mee in de boot neemt!

10 personen: 6/7 dames - 4/3 heren

Parels Voor De Haaien                  

 

 

DE REIZENDE RECHTER

Vrolijk wagenspel in één bedrijf -
geschikt voor éénakterfestivals!
door Jan Duijnhoven

Misschien denkt u dat een televisie-
programma over een rechter, die snel, rechtvaardig en zowat ter plekke beslist, helemaal van deze tijd is. Niet bepaald. In de middeleeuwen was het al de gewoonste
zaak van de wereld. Dan kwam er eens per maand een rechter over zaken oordelen, die
bij de schout waren aangemeld. En denkt u niet, dat toen achter gesloten deuren recht werd gesproken. Want dat gebeurde gewoon op het stads- of dorpsplein voor het publiek.

Zou u wel eens terug in de tijd willen om zoiets mee te maken? Dat kan in dit wagenspel (toneelstuk met zeer weinig decor), die u aan de hand van een paar grappige zaken kennis laat maken met een strenge, mediagenieke rechter en een zeer behulpzame schout.

7/11 personen: 4/7 dames - 3/5 heren

 

 

Dereizenderechter                  

 

 

EEN KWESTIE VAN SMAAK

Avondvullend blijspel
door Jan Duijnhoven

Op de tweede etage van winkelcentrum 'Het Koekoeksnest' zijn twee kledingzaken pal tegenover elkaar gevestigd: een filiaal van 'HerenMode' en een filiaal van 'New Lady'. In
de herenzaak zwaait de statige en conservatieve heer Kalkoen de scepter met de charmeur Barend als zijn eerste bediende, terwijl in de dameszaak de eeuwig jeugdige
Eva samen met de kittige Nancy haar mannetje staat. Vier verschillende personen, die niet mèt en niet zonder elkaar kunnen. Tussen het reilen en zeilen van die vier personages door loopt zowel het huishoudelijk personeel van
het winkelcentrum als de diverse klanten om het palet aan kleurrijke personages compleet te maken. Maar dan vindt er een grote verandering plaats, waardoor de onderlinge verhoudingen nog verder onder druk komen te staan: de beide filialen worden samengevoegd tot een filiaal van een nieuwe, populaire en bovenal trendy modeketen, 'De Klerenwinkel' genaamd. Wat gaat er precies gebeuren, wie mag blijven, wie moet er weg en wie gaat het nieuwe filiaal leiden?

'Een kwestie van smaak' is een vlot geschreven blijspel met veel leuke personages (bij- en/of dubbelrollen mogelijk) en vrolijke verwikkelingen in een ongebruikelijk decor. Vraag het ter inzage, want zoiets heeft u nog nooit gelezen!

10/14 personen: 5/7 dames - 5/7 heren

Een Kwestie Van Smaak                  

 
 

NIET SMIJTEN..!

Blijspel in vier bedrijven
door Jan Duijnhoven

Binnenkort bestaat de beroemde aardewerkfabriek Van Bakkum, waar Govert en Anton Van Bakkum eigenaar van zijn, welliefst honderd jaar. Dus tijd voor een groot feest mèt een gedenkboek! De nuchtere vriendin van Anton is journaliste en wil de glorieuze geschiedenis wel op papier zetten. En Mama heeft samen met haar vriendin en notarisvrouw, Margo Bleydestein, de burgemeester al benaderd voor het predicaat 'Koninklijk'.
Temidden van het op handen zijnde jubileum moeten er echter ingrijpende beslissingen genomen worden over de aardewerkfabriek: om niet ten onder te gaan aan de concurrentie moet de productie zowel uitgebreid als gemoderniseerd worden... of anders kan de boel beter verkocht worden. Govert, die na het overlijden van Papa tot directeur benoemd is, is voorstander van uitbreiding en modernisering. Anton daarentegen wil de boel liever verkopen. Omdat echter elke broer 45 procent van de aandelen heeft, is er een impasse en kunnen ze geen van beiden hun zin doordrukken. De eindbeslissing is dus aan de eigenaar van de resterende tien procent. Maar wie is dat? Het enige dat de broers weten, is dat die laatste tien procent beheerd wordt door een stichting met de naam 'Het Schervenfonds'... Een mysterieuze stichting waar tevens een familiegeheim achter schuil gaat, dat bij onthulling zelfs voor een heus familie-schandaal kan zorgen. En dat kan niet tijdens het jubileum! Want hoe moet het dan verder met het gedenkboek, het predicaat 'Koninklijk' of die grote Russische klant?! 

12 personen: 8 dames - 4 heren

Niet Smijten                  

 

 

DE CONTROLEUR VAN DE KONING

Vrolijk wagenspel in één bedrijf -
geschikt voor éénakterfestivals!
door Jan Duijnhoven

Napoleon is verslagen, de Fransen zijn weg en Willem I is Koning der Nederlanden. Overal wordt gewerkt aan nieuwe regels en een nieuw bestuur. Daarom komen controleurs uit 's Gravenhage in alle plaatsen op inspectie om
te zien hoe de zaken ervoor staan. Zo ook in de gemeente Woudenberg! Om ervoor te zorgen, dat alles tiptop in orde is, hebben alle raadslieden huis en haard achter zich gelaten en zijn ze voor dag en dauw vertrokken om de laatste puntjes op de 'i' van 'inspectie' te zetten. Echter geheel onverwacht wordt Woudenberg bezocht door Karel Janusse en Fredje van Eik, twee niet al te snuggere oplichters uit de hofstad, waarvan iedereen al gauw aanneemt dat zij de controleurs zijn. Vanzelfsprekend is een dergelijke ontvangst koren op de molen van de twee oplichters en proberen ze er flink wijzer van te worden.
Doch proberen is de kunst!

'De controleur van de koning' is een vlot en luchtig spel in één bedrijf met weinig decor en dus uitermate geschikt om een éénakterfestival wat op te vrolijken.

8 personen: 5 dames - 3 heren

De Controleur Van De Koning2                  

 

 

TOMATEN & DUCATEN

Spannend blijspel in drie bedrijven
door Jan Duijnhoven

In het afgelegen landhuis 'Zonneweelde', ergens bij de Duitse grens, huisvest het zogenaamde 'Tomatosofisch Genootschap'. De zakelijk leider is de charmante Otto Maliepaard en de spiritueel leider is de ietwat zweverige Madam Fedora. Hoewel laatstgenoemde de voorkeur geeft aan de term Tomaedium. Daarnaast biedt 'Zonneweelde' onderdak aan een chauffeur, een secretaresse, een kok, een tuinman en diverse gasten. Alhoewel... de kok en de tuinman zijn eigenlijk net opgestapt, dus Otto is naarstig op zoek naar vervanging. Een gelukje voor Ans en Hans, twee zusjes, want die zijn dringend op zoek naar een baan. Wat zij echter niet weten, is dat 'Zonneweelde' ook de thuisbasis is voor een criminele organisatie... Het bovenstaande zal ongetwijfeld enkele vragen oproepen: wat houdt Tomatosofisch eigenlijk in, hoe spreek je Tomaedium precies uit, waarom zijn de kok en tuinman opgestapt, hoe kan het dat Hans een meisje is èn wat is er werkelijk gaande in 'Zonneweelde'? Vragen waarop u de antwoorden, net als Ans en Hans, vooral zelf moet ontdekken.

9 personen: 5/6 dames - 4/3 heren

Tomaten En Ducaten2                  

 

 

U VRAAGT...!

Blijspel in vier bedrijven
door Jan Duijnhoven

Uitzendbureau "U vraagt" heeft betere tijden gekend; er is momenteel niet veel vraag naar personeel. Mevrouw Versteeg, de eigenaresse, heeft er niet zoveel zin meer in. Ze denkt erover het bureau te sluiten.
Haar twee medewerkers Roos en Pim zien dat niet zitten, want dan zitten zij óók zonder werk. Als mevrouw Versteeg naar haar zus in Australië is verzinnen ze een plan: ze starten naast het uitzendbureau ook een relatiebureau. 
Dat is makkelijker gezegd dan gedaan, want als er klanten komen, waar haal je dan zo'n relatie vandaan? 
Dan belt de schouwburg ook nog: ze zoeken amateurspelers voor een jubileumvoorstelling. Kan de selectie van kandidaten in het uitzendbureau plaatsvinden? 
Er lopen nu drie soorten klanten kriskras door elkaar. Roos en Pim raken de draad een beetje kwijt. Als dat maar goed afloopt.
Het is een kluchtig spel, met heel veel rollen. Sommige rollen kunnen gespeeld worden als dubbelrol. 

17 personen: 13 dames - 4 heren

Uvraagt                  

 

 

 

EEN VIES ZAAKJE

Blijspel in 6 bedrijven
door Jan Duijnhoven

'Een vies zaakje', speelt zich af op een knus stadspleintje, met een bonte mengeling van bewoners, zoals een handelaar in oud ijzer, met zijn potige moeder, een chique oude dame met haar hulp en een hospita met haar kamerhuurders (en een geheime minnaar). Hun leventje dreigt letterlijk op de schop te gaan, als een sluwe zakenman zijn plannen kan realiseren. Tussendoor zijn er familietwisten, verliefdheden en misverstanden, kortom alles wat u in een vrolijk blijspel kunt verwachten!

12 personen: 8 dames - 4 heren

 

EenViesZaakje                  

 

 

EEN BEESTENBENDE

Blijspel in vier bedrijven
door Jan Duijnhoven

Stel je voor: het team van medewerkers van Jongejans Dierenpark met onder andere een knorrige chef, een verliefde assistente, een ambitieuze onderchef, een onverwacht zwangere medewerkster en een dierenverzorger met gevaarlijke slangen… Aanleiding genoeg voor komische misverstanden! Het gaat niet goed met het park, de bank verstrekt geen lening meer. Er zit voor de eigenaressen (juffrouw Hil en juffrouw Til Jongejans) niets anders op dan in te grijpen. Een interim-manager moet de zaak weer opkrikken, maar helaas… deze dame is niet wat ze lijkt! Als dan ook nog de gemeente moeilijk komt doen, lijkt het einde nabij.

9 personen: 8 dames - 3 heren, plus enkele figuranten.

 

EenBeestenbende                  

 

 

 

EEN RAMPENFILM

Vrolijk spel in 5 bedrijven
door Jan Duijnhoven

Toneelclub Het Masker wordt benaderd om deel te nemen aan een heuse film. De spelers zijn dolenthousiast en de komst van bekende filmsterren in het dorp wekt hoge verwachtingen. Maar met de film gaat van alles mis: tegenslagen, ongelukken, ruzies, drankmisbruik… De regisseur is wanhopig, 
de producente haast overspannen. Het wordt gewoon een rampenfilm, of zal het toch lukken, om alles in goed banen te leiden? Met juffrouw Bril erbij, de ervaren regisseuse van de toneelclub, moet dat toch lukken.

11 personen: 7 dames - 4 heren

 

 

EenRampenfilm                  

 

   

DE TULPENRAGE

Blijspel in één bedrijf
door Jan Duijnhoven

"Als handel een hype wordt, dan gaat het mis" 
Vanaf 1634 werden tulpen steeds meer
waard. Dat veranderde de handel: in plaats
van tulpen verhandelde men aandelen voor de tulpen van volgende jaren. De prijzen bleven stijgen, want iedereen wilde ze hebben. Dat kon natuurlijk niet goed blijven gaan! 

6 personen: 3 dames - 3 heren plus één 
figurant.
 

Tulpenrage  

    
     
    

THIRTY - LOVE !

Sportieve comedy in 6 games
door Jan Duijnhoven

Tennisvereniging "OVER 'T NET" viert binnenkort het dertigjarig bestaan, maar de toekomst ziet er zorgelijk uit: hoe houd je  een club levend, en bij de tijd, nu mensen meer consument dan betrokken lid zijn, en alles in feite neerkomt op de vaste kern van jaren her? Ook loopt het aantal leden stilaan terug: de oudjes spelen minder en jongelui hebben het zo druk. Een binnenbaan zou uitkomst bieden: dat trekt vast nieuwe leden en er kan dan het hele jaar door gespeeld worden. Maar wie zal dat betalen?

12 personen: 7 dames - 5 à 6 heren (één rol kan als dubbelrol) 

                                                 Thirty Love

           
          
          
           

VREEMDE GASTEN

Vrolijk spel in 5 scènes met voorafje
door Jan Duijnhoven

Op een klein eiland, een eindje uit de Schotse kust, staat een oud landhuis. Het eiland is al tijden in bezit van een adellijke familie uit Nederland; iedereen spreekt er Nederlands, óók de (geïmporteerde) Schotse bewoners. Een nichtje uit Nederland komt op bezoek: de eerste na vele jaren. De boot naar het eiland  is al weg, dus ze overnachten in de dorpskroeg
De waard belt naar het eiland/landhuis, dat er familie op komst is. Gevolg: paniek in de tent! Wat is er namelijk aan de hand? De barones is ruim drie jaar geleden overleden. Ze heeft altijd gezegd dat ze het huis en haar kapitaal zou nalaten aan haar personeel en de bewoners van het eiland, om een verzorgingshuis te stichten; 
maar het testament is nooit gevonden. In 
overleg met de dorpsdokter is haar overlijden niet aan de familie gemeld; het huis wordt nu bewoond door de bejaarde ex-personeelsleden, en enkele oudjes van het eiland. Een paar eilandbewoners doen de verzorging, onder toezicht van de dokter. Tot nu toe is er nooit familie op bezoek geweest; dus wat te doen? Gelukkig zijn het jonge bezoekers, die de baron(es) nooit in levende lijve hebben ontmoet, dus zullen ze doen alsof de barones ziek is en geen bezoek kan ontvangen; datmoet te doen zijn, en anders zal een van hen voor barones spelen. Helaas: als de boot de bezoekers heeft gebracht slaat het weer om; door zware storm kunnen de bezoekers niet worden opgehaald, ze zullen moeten blijven logeren. Het wordt steeds moeilijker het geheim vol te houden, mensen praten bijna hun mond voorbij. Wat speelt zich daarna allemaal af, beginnen de bezoekers zich af te vragen. Waar dat toe leidt......? 

11 personen: 7 dames - 4 heren

 

 

                                                           Vreemde Gasten

Programma

"Elke Poon"

De volgende uitvoering is op 11 en 12 oktober 2019. Lees hier alles over de komende uitvoering!.

Lees verder

Nieuwsbrief

Registreer voor onze nieuwsbrief en ontvang automatische de aankondingen voor nieuwe uitvoeringen per mail!

email
password